2. luokan mediaporras

TEEMA: Elokuvaporras. (Tämä mediapaja toteutetaan Keuruulla yhteistyössä kulttuuripalvelujen ja kirjaston kanssa).

Täältä löydät ohjeet ja materiaalit 2. luokan mediaportaan toteutukseen. Lue ja sisäistä nämä ohjeet huolellisesti ja lataa kaikki materiaalit valmiiksi ennen oppitunteja.

 

Mikäli teillä on kysyttävää pajojen toteutuksiin liittyen, ottakaa ensisijaisesti yhteyttä vapaa-aikasihteeriin:

Virva Asp

040 716 0681

virva.asp@keuruu.fi

 

tai

Nuorisopalveluiden vastaavaan:

Niina Savilahti
040 512 6348
niina.savilahti@keuruu.fi

 

2.-luokkalaisten elokuvaportaan toteutus

 

 

Kulttuuriportaisiin kuuluva 2.-luokkalaisten elokuvaporras voidaan toteuttaa joko vierailuna Haapamäen elokuvateatteriin tai elokuvahetkenä koululuokissa. Kunkin vuoden toteutustapa sovitaan syyslukukauden alussa olevassa kulttuuriportaiden kokouksessa, lähtökohtaisesti suositaan vierailua elokuvateatteriin. Portaan toteutusajankohta kevättalvella huhtikuussa, tarkempi ajankohta sovitaan niin ikään kunkin lukuvuoden alussa. Elokuvaportaalla hyödynnetään Koulukinon materiaaleja (https://koulukino.fi/).

 

Yhteistyö Koulukinon kanssa

 

Koulukino tuottaa oppimismateriaaleja uusiin elokuviin, joten opettajalta ei välttämättä vaadita välttämättä elokuvan syvällistä tuntemista, vaan hän voi tukeutua valmiisiin materiaaleihin. Haasteena koulukinon kanssa on ennakoitavuus, sillä usein materiaalit tulevat julki vasta, kun elokuva on jo teatterilevityksessä ja tulevat suunnitelmat eivät ole esillä verkkosivuilla. Tämä johtuu siitä, että heidän materiaalituottaja ei voi luvata materiaalia elokuviin ennen kuin on itse nähnyt elokuvan. Koulukinolla kuitenkin pyrkimys jatkossa parantaa ennakoitavuutta. Nykyisin oppimateriaalit tuottaa Marjo Kovanen, jolta voi tarvittaessa kysyä lähitulevaisuuden suunnitelmia oppimateriaaleista.

 

Ohjenuorana voi pitää, että Koulukino tuottaa aina materiaalin kaikista kotimaisista elokuvista, mutta materiaalin ikätasoa he eivät voi luvata. Lisäksi materiaali pyritään tuottamaan aina ulkoeurooppalaisista ja aasialaisista elokuvista. Hollywood-tuotetut elokuvat puolestaan ovat haaste Koulukinolle, sillä ovat teatterilevityksessä niin lyhyen aikaa.

 

Elokuvaporras koulutoteutuksena

 

1.     Jos elokuva on tarkoitus katsoa luokissa, tarkista, onko elokuva ilmestynyt jo DVD:nä ja onko saatavilla kirjaston valikoimasta. Kirjastolta voit tiedustella asiaa esimerkiksi osoitteesta kirjasto@keuruu.fi tai asiakaspalvelusta puh. 0400 190 540.

2.     Selaa Koulukinon sivuilta valmiisiin oppimateriaaleihin. Löydät ne sivuilta: https://www.koulukino.fi/oppimateriaalit-ja-elokuvat

3.     Valitse kohderyhmäksi Esikoulu ja Alkuopetus. Kun valitset lisäksi uusimmat näkymään ensin, saat näkyville tuoreisiin elokuviin tehdyt oppimateriaalit.

4.     Klikkaamalla elokuvaan, pääset selaamaan elokuvaan tehtyjä tehtäviä oikean reunan pääotsikoista.

–        Eri elokuviin on laadittu erilaisia tehtäviä – joidenkin elokuvien tehtävät ovat enemmän mielikuvituksen käyttöön ohjaavia ja viihteellisiä, kun toisten taas ilmiöihin ja niiden yhteiseen pohdintaan ohjaavia. Valitse kyseiseen hetkeen sopiva elokuva ja tehtävät.

 

2.     Lähetä elokuva(t) tiedoksi opettajille luokissa katsomista varten sekä ohje kirjastosta lainaamista varten. Opettajille asiasta voi tiedottaa esimerkiksi näin:

 

Elokuvaporras toteutetaan tänä vuonna koululuokissa

 

Mitä? Opettaja ottaa vastuun portaan toteuttamisesta sopivassa kohdassa. Oppimateriaalit opettajan käyttöön löytyy Koulukinon sivuilta.

 

Milloin? Itse valitsemanne ajankohta välillä x–x.

 

Miten? Valitkaa luokassa näytettävä elokuva alla olevasta listasta. Elokuvan DVD-kopion saatte käyttöönne kirjaston kautta. Pyydä varausta elokuvaan hyvissä ajoin, viimeistään paria viikkoa ennen aiottua näyttämisajankohtaa. Elokuvan voi esittää koululuokassa kirjaston oikeuksilla.

 

1.     Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen (2020)

a.     Ikäraja S

b.     Oppimateriaalin teemoja: koululaisen taidot, tunteita, kateusvälituntileikitkoulumuistot, puvustus, huijaaminen.

c.     Lisätietoja elokuvasta: http://www.media-avain.fi/heinahattu-vilttitossu-ja-arhakka-koululainen/

d.     Koulukinomateriaali opetukseen: http://www.koulukino.fi/heinahattu-vilttitossu-ja-arhakka-koululainen

2.     Ella Bella Bingo (2020)

a.     Ikäraja S

b.     Elokuvan/oppimateriaalin teemoja: kaverisuhteet, sukupolvien väliset suhteet, yhteisöllisyys, toisista huolehtiminen, sosiaaliset ja tunnetaidot

c.     Lisätietoja elokuvasta: http://www.media-avain.fi/ella-bella-bingo/

d.     Koulukinomateriaali opetukseen: http://www.koulukino.fi/ella-bella-bingo

 

 

 

 

 

Elokuvaporras teatterivierailuna

 

1. Jos elokuva on tarkoitus katsoa elokuvateatterissa, tarkista, onko elokuva valikoimassa ja mitä koulukinoliput näytökseen maksavat. Usein elokuvateatterit esimerkiksi myyvät Nordisk filmin elokuviin lippuja vasta hetken elokuvan ensi-illan jälkeen.

Keuruun elokuvaportaassa on perinteisesti ollut kaksi eri elokuvanäytöstä aamupäivällä 9-12 välillä, jotta kukin koulu on saanut valittua itselleen sopivan aikataulun koulupäivän aikana toteutettavaksi.

2. Sovi näytösajankohta teatterin kanssa. Keuruun alueella otetaan yhteyttä Haapamäen elokuviin:

3. Järjestäkää ja sopikaa kuljetukset elokuvateatterille itsenäisesti paikallisten matkantarjoajien kanssa, tarvittaessa Virva Aspilta voi kysyä apua näihin.

 

 

 

Alla vielä eriteltynä tämän hetken hinnasto julkisen esittämisen hinnoista

 

Vuosilisenssit

 

  1. APFI: kotimaisten elokuvien lisenssi

 

  1. M&M Viihdepalvelu: ulkomaiset elokuvat
  • Koulukohtainen lisenssi maksaa 3,50€/oppilas/vuosi (+ alv 24%).
  • Elokuvia voi esittää rajattomasti, ilman erillistä raportointia tai hallinnointia. Opettajan tulee ainoastaan varmistaa, että elokuva kuuluu lisenssisopimuksen piiriin. Tarkista siis tallenteen kannesta tuotanto- tai jakeluyhtiö.
  • Elokuvalisenssiin kuuluvat elokuvayhtiöt näet täältä: https://viihdepalvelu.com/elokuvalisenssi/tuotantoyhtiot/
  • Luvan haet täyttämällä yleislupahakemuksen M&M Viihdepalvelun kotisivuilla: https://viihdepalvelu.com/elokuvalisenssi/yleislupahakemus/ tai lähettämällä hakemuksen postilla osoitteeseen M&M Viihdepalvelu Oy, Vanha Kaarelantie 33 A, 01610 VANTAA tai sähköpostilla skannattuna osoitteeseen info@viihdepalvelu.com

 

 

Kertaluontoiset esitysoikeudet

 

  1. APFI: kotimaisten elokuvien kertaluontoinen esityslupa

 

  1. M&M Viihdepalvelu: ulkomaisten elokuvien kertaluontoinen esityslupa